Pasta
Goed nieuws! Een nieuwe wetenschappelijke studie door het team van Dr. John Sievenpiper aan de Universiteit van Toronto, heeft bewezen dat pasta past in een gezond dieet en dat je er niet dik van wordt! Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die een laag glycemisch dieet volgen en tijdens dat dieet zeker drie keer per week pasta eten, toch gemiddeld een kilo afvallen. Hieruit blijkt dat pasta geen dikmaker is en dat pasta niet in het rijtje producten hoort welke je uit je dieet moet schrappen.
Geraffineerde koolhydraten
Dat rijtje producten zijn koolhydraatrijke producten, die hoog geraffineerd zijn, zoals kristal suiker en meelproducten zonder vezels. Het probleem hiermee is, dat ze bij inname een hoge piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hierdoor moet er heel snel veel insuline worden geproduceerd om de suikers te verwerken. Veel piekbelasting van het insuline producerende systeem kan diabetes veroorzaken. Een teveel aan suikers wordt deels als vet, opgeslagen in het lichaam. Zowel de pieken in de bloedsuikerspiegel en opgeslagen vet is niet gezond en om dit te kunnen vermijden wil je zoveel mogelijk voedsel met een lage GI index eten.
GI index
De GI index is een maat voor de snelheid waarmee voedsel de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Kristalsuiker heeft de hoogste GI index en die wordt op 100 gesteld. Pasta heeft een lage GI index, een GI van rond de 48, ondanks dat het een product van geraffineerde tarwe is. De tarwekorrel bestaat uit koolhydraten in de vorm van zetmeel en eiwitten in de vorm van gluten. Doordat in het deeg van pasta, het zetmeel zit opgesloten in ketens van eiwitten, kan het zetmeel maar langzaam worden verteerd.
Mediterraan dieet
Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom veel mensen zeiden, dat je pasta zou moeten vermijden. Pasta is een wezenlijk onderdeel van de Mediterraanse keuken en het is al lange tijd bekend dat de Mediterraanse mensen gezonder zijn en leven langer. Nu is duidelijk geworden, dat we probleemloos kunnen genieten van lasagne, spaghetti bolognese en de vele andere heerlijke pasta gerechten
Pasta
Wanneer we spreken over pasta, dan hebben we het over Italiaans deegproducten, die in water worden gekookt. Noodles zijn de Aziatische versie van pasta, noodles worden van andere tarwesoorten gemaakt en smaken net iets anders dan de Italiaanse pasta.
Durum
Pasta wordt gemaakt van durum tarwe en water. Durum tarwe is een harde tarwesoort die speciaal voor het maken van pasta wordt geteeld. Durum meel is niet geschikt voor het bakken van brood, hiervoor heb je meel van zachte tarwesoorten nodig. Grof gemalen durum meel kennen we als couscous en bulgur. In luxe pasta en verse pasta wordt behalve meel en water ook ei, aan het deeg toegevoegd.
Pasta in Nederland
In Nederland kennen we pasta vanaf 1920, toen Honig macaroni en vermicelli ging produceren. De Honig pasta’s worden gemaakt van zachte tarwe soorten en kunnen niet ‘al dente’ gekookt worden. Vele Nederlanders zijn hierdoor opgegroeid met kleffe macaroni, die prima smaakt totdat je echte pasta hebt geproefd. Pas rond 1984 kwamen de producten van Gran-Italia in de winkel, een Italiaans merk dat pasta speciaal voor de Nederlandse markt, produceert. Deze pasta wordt wel degelijk van echte durum tarwe gemaakt en dat proef je. Tegenwoordig zijn er vele goede merken die heerlijke en vooral kwalitatief perfecte pasta produceren en kunnen we in ons land genieten van de heerlijke Mediterraanse keuken.
Vormen van pasta
Doordat deeg in vele vormen te maken is, zijn er enorm veel leuke en creatieve vormen van pasta. De kleinste vormen, zoals vermicelli, worden gebruikt in soepen, lange platte vormen zoals tagliatelle zijn geschikt voor sauzen, zoals Bolognese saus en de korte dikke vormen, zoals penne zijn meer geschikt voor salades. Pasta kan gekleurd worden met spinazie, tomaat of bietjes, dit geeft een leuke kleur aan de pasta, De natuurlijke kleurstoffen in de pasta komen in zo’n lage dosis voor, dat de smaak niet beïnvloed wordt.
Het koken van pasta
Traditioneel wordt pasta gekookt in een grote pan met veel kokend water op hoog vuur. Men dacht dat de pasta zou gaan kleven of niet goed gaar zou worden. Tegenwoordig is men er wel van overtuigd, dat het koken van pasta met veel minder water toe kan. Het voordeel is dat het zetmeelrijke kookwater dat overblijft, heel goed gebruikt kan worden voor het binden van sauzen.
Recept voor het koken van gedroogde pasta:
- Doe de pasta in een kleine pan
- Voeg zoveel water toe, dat de pasta net onder water staat
- Voeg een snufje zout toe aan het water en zet het vuur aan
- Breng de pasta aan de kook en roer de pasta los
- Zodra het water kookt, kan het vuur laag (sommigen zetten het zelfs uit)
- Kook de pasta zolang, als op de verpakking is aangegeven of 2 minuten langer als je niet van ‘al dente’ houdt
- Giet de pasta af en voeg direct de saus toe