Bolognese saus
Bolognese saus is heel populair in ons land en rond de wereld. Wij kunnen hier bij Goed Eten Koken dan ook echt genieten van een eenvoudige Spaghetti Bolognese. Het bijzondere van Bolognese saus is, dat de Italianen de saus in de ons bekende vorm niet kennen.
In Italië heb je ‘ragù alla bolognese’, een traditioneel gerecht uit de 18e eeuw. Deze saus werdt gemaakt van stukjes kalfsvlees, pancetta, ui, wortel en bleekselderij in boter gebakken, aangevuld met room, gedroogde paddestoelen of truffel. Deze ragù werdt geserveerd met durum pasta. Door de jaren heen is dit gerecht veranderd, wijn en melk worden tegenwoordig aan de saus toegevoegd. Het kalfsvlees is vervangen door rundvlees en er wordt een beetje tomatenpuree aan het gerecht toegevoegd. De ‘ragù alla bolognese’ wordt gegeten met verse tagliatelle. het gebruik van knoflook is uit den boze en behalve laurier en nootmuskaat, worden er geen kruiden aan toegevoegd.
In niets lijkt dit gerecht op onze Spaghetti bolognese en dit gerecht zal je niet vinden in de Italiaanse restaurants.
Gelukkig houdt niets ons tegen om op eigenwijze wijze, de populaire Bolognese saus te maken. Het is een makkelijk recept, dat je in een half uur op tafel kan hebben staan. Natuurlijk wordt de Bolognese saus nog lekkerder als hij een uurtje of wat heeft staan sudderen.
Voor het maken van de Bolognese saus heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 ui
- 2 blikken van 400 gr Tomatenblokjes naturel
- 1 pakje Tomato frito
- 500 gram dubbelgemalen rundergehakt (liefst van de slager)
- snufje zout
- kruiden naar smaak: laurier, tijm, oregano en/of basilicum
- scheut olijfolie
Op de volgende manier krijg je de lekkerste Bolognese saus:
- Gebruik een 2 liter pan en liefst een van gietijzer.
- Zet de pan op een matig vuur en laat even warm worden
- Snipper de ui
- Schenk de olijfolie in de pan en voeg de gesnipperde ui toe
- Laat de ui glazig worden en voeg dan een voor een, de blikken tomatenblokjes en de Tomato frito toe
- Roer goed door en laat de tomatensaus aan de kook komen
- Voeg tijdens het verwarmen, zout en de kruiden toe
- Zodra de tomatensaus aan de kook is, voeg je de gehakt toe
- Laat de gehakt onder goed roeren in de Bolognese saus smelten
- Zodra de saus weer aan de kook is, is de Bolognese saus klaar
Opmerkingen:
- De saus wordt lekkerder als je deze een tijdje laat sudderen, hoe langer hoe beter, alhoewel hij na 2,5 uur echt wel perfect is.
- Zelf doe ik geen knoflook en peper in de Bolognese saus en van de kruiden, alleen een laurierblaadje en wat tijm. Ik hou van een zachte smaak. Wil je een wat stevigere smaak kan je meer kruiden toevoegen en wat peper boven de pan malen. Wees wel voorzichtig met de peper, die overheerst de smaak van de saus snel.
- Wil je in een half uur het eten op tafel, dan zet je zodra de Bolognese saus staat te sudderen, een grote pan water op het vuur, voor de spaghetti.
- Volg de instructies op het pak voor het koken van de spaghetti.
- Zodra de spaghetti in het water gaat, voeg ik altijd een snufje zout en een scheutje olijfolie toe, voor het lekkerste resultaat.
- Ik kook de gedroogde spaghetti altijd 2 minuten langer, omdat ik de spaghetti goed gaar wil hebben en niet ‘al dente’.
- Giet de spaghetti af in een vergiet en doe weer terug in de pan. Het eten kan nu geserveerd worden.
- Serveer bij het eten wat geraspte kaas, zoals Grana padano of Parmigiano reggiano en een dot crème fraîche.
Natuurlijk kan je deze Bolognese saus ook op andere manieren eten. Maak van de overgebleven Bolognese saus een lekkere Lasagne, door in een ovenschaal de Bolognese saus en een bechamel saus, om en om tussen lagen lasagne bladen te doen, bestrooi de lasagne met veel kaas, een half uur in de oven en smikkelen maar. Zelf vind ik Bolognese saus lekker op een in de lengte opengesneden stokbroodje met kaas erover, uit de oven.
Eet smakelijk!