Blender

Een van de meest gebruikte elektrische apparaten in mijn keuken is de blender. Elke ochtend maak ik een heerlijke groene smoothie en daarmee begint mijn dag gezond en lekker. Hieronder verhaal ik over de eigenschappen van de blender en waar je op kan letten als je er een wilt kopen.

Hoe ziet een blender eruit?

Een blender is een elektrisch apparaat dat gebruikt wordt om vast voedsel samen met een vloeistof, fijn te malen tot een drinkbare massa. Een blender bestaat uit een aantal onderdelen. Een beker of schenkkan met een handvat en een deksel. Een messenblok onderin de beker. Een voet waarin de motor van het apparaat zit en waar de knoppen voor de bediening op zitten.

Vergelijk blender’s prijzen en levertijden in de Coolblue blenderstore.

Bekijk de blender aanbiedingen!

 

De beker

Blender mijnDe beker van een blender heeft een inhoud variërend tussen 0,6 liter tot 2 liter. Op de meeste bekers is een maatverdeling aangegeven. De beker kan van plastic of van glas zijn. De deksel van de beker is nodig omdat de vloeistof bij het beginnen en eindigen van het blenden flink rond kan spatten. Sommige deksels hebben een gat, wat handig is om tijdens het blenden nog water of stukken voedsel toe te voegen.

De messen

De messen staan op een as om goed te kunnen ronddraaien en zijn van roestvrij staal. Deze messen zijn zeer scherp en hebben vaak kartels om goed grip op het voedsel te krijgen. Bij de meeste blenders zijn de messen uitneembaar om ze goed te kunnen schoonmaken.

De voet

De beker is los te halen van de voet waar de motor inzit. Er hoort een beveiliging in de voet te zitten, zodat de motor niet kan gaan draaien, zonder dat de beker erop staat. Op de voet zitten de knoppen voor de bediening van de blender. Minimaal zit er een pulsstand, een langzame en een snelle stand op de knoppen.

De motor

De motor van de blender is bepalend voor hoe snel de messen kunnen ronddraaien en hoe hard het voedsel kan zijn dat vermalen wordt. De minimale sterkte van een motor is 350 W, hiermee krijg je bijvoorbeeld een smoothie die goed drinkbaar is, maar nog heel kleine stukjes in zich heeft. De sterkst blenders hebben een motor van 1500 W. Hierbij krijg je heel snel een zeer romige smoothie zonder stukjes. Wat je keuze is hangt af van je persoonlijke voorkeur en vooral van je budget.

Ontwikkeling blenders

Blender bietjesDe eerste blenders kwamen in de VS, op de markt omstreeks 1920 en werden gebruikt om drankje te mixen. Het waren apparaten die nog niet erg praktisch waren, omdat de fabrikanten nog moeite hadden met het waterdicht maken van de afsluiting tussen de beker en de as van de messen. Rond 1937 waren die problemen opgelost en werden vooral smoothies erg populair in de jaren ’40. Een verdere verbetering was om de vorm van de beker zo te maken dat de inhoud zo goed mogelijk vermengt wordt en nergens blijft hangen.

In Europa kwamen de eerste blenders rond 1947 op de markt. Smoothies zijn pas in de laatste jaren populair geworden. Ze zijn veel in de winkel te koop en steeds meer mensen zijn ze thuis gaan maken.

Type blenders

Blender

Blender bulletEen gewone blender doet precies wat de naam al zegt, blenden. Het is een robuust ontwerp en eigenlijk lijken alle blenders op elkaar. Het grootste verschil ligt in de kracht van de motor en of de beker van plastic of van glas is. Meer hierover lees je bij de eigenschappen van de blender.

Personal blender

Tegenwoordig zijn personal blenders, ook wel bullet blenders genoemd, erg populair. De messen zitten hier in de dop. Je doet de beker vol met alles wat je wilt blenden, schroeft de dop met de messen op de beker. Zet de beker op de dop op de voet en blenden maar. Zodra de smoothie klaar is, vervang je de dop met de messen voor een gewone dop en dan kan je de smoothie meteen meenemen. Het voordeel is dat deze blender snel en handig is. Het nadeel is dat de bekers vaak vrij klein zijn en er een halve liter smoothie gemaakt kan worden. Een ander voordeel is dat je geen water hoeft toe te voegen, wat je wel met een gewone blender moet doen. Hierdoor krijg je een dikkere smoothie.

Soepmakers

Blender staafEr zijn ook blenders die een ingebouwde kookplaat hebben. Hierdoor kan je vooral makkelijk warme soepen en sauzen maken. Natuurlijk hoef je de kookfunctie niet te gebruiken en zijn deze blenders ook geschikt voor smoothies.

Staafmixer

Soms wordt een staafmixer ook tot de blenders gerekend. Voor het maken van smoothies is een echte blender veel handiger. Een staafmixer heeft minder capaciteit en dan kost het meer tijd en persoonlijke kracht om een smoothie te maken.

Waar let je op bij het kopen van een blender?

Eigenschappen van de blender

Hoogte

Blender hoogEen blender gebruik je vaak dagelijks en staat dan ook op het aanrecht klaar voor gebruik. De meeste blenders zijn hoog, omdat de beker bovenop de voet met de motor staat. Dit betekend dat een blender niet altijd in de ruimte tussen het aanrecht en de kastjes erboven past. Meet de ruimte waar je de blender wilt laten staan op voordat je er een koopt.

Inhoud

De hoeveelheid soep of smoothie die je wilt maken is bepalend voor de grootte van de beker of schenkkan. Ikzelf drink zo een liter smoothie weg en als je meerdere personen in huis hebt, heb je een grote beker nodig. Doordat de messen ronddraaien, draait de vloeistof in de beker ook rond en ontstaat een mooie draaikolk in het midden. Hierdoor stuwt de vloeistof aan de zijkanten omhoog en heb je extra ruimte nodig tussen de vloeistof en de deksel. Hou hier rekening mee, bij de berekening van de grootte, die je beker nodig heeft. De meeste bekers variëren tussen 0,6 liter en 2 liter. Een maatverdeling op de beker is heel handig, zowel bij het toevoegen van ingrediënten als bij het kijken of je genoeg drank hebt gemaakt.

Wattage

Blender mangoAls je het lekker vindt dat je drank nog wat ‘bite’ heeft en er kleine stukjes in zitten, is het prima om een blender met een motor met een laag wattage te hebben. Een van 350 W is dan prima, wil je snel een romige smoothie dan heb je echt een krachtige blender nodig. Denk dan aan een van 900 W.

Lawaai

Hoe sterker de motor, hoe meer lawaai deze zal maken. De meeste fabrikanten zullen hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat de kast om de motor geluiddempend is. Helaas wordt er in de beschrijving niet aangegeven hoeveel db een blender is. Kijk in de reviews of erover geklaagd wordt, als je voor een bepaalde blender hebt gekozen. Dit is vaak de enige manier om erachter te komen of het apparaat lawaai maakt of niet.

Knoppen

De knoppen van de blender variëren van een draaiknop voor alle functies tot een digitaal scherm met vele mogelijkheden. Een draaiknop is vaak voldoende en lekker robuust. Ook is het makkelijk schoon te houden. Het is echter je persoonlijke voorkeur en natuurlijk wat er voorhanden is.

Materiaal

Blender fruitEen glazen beker is zwaarder dan een van plastic. Beiden kunnen breken, al zal een van plastic minder breekbaar zijn. Als je vaak hete vloeistoffen in de blender doet, zal een glazen kan fijner zijn. Sommige glazen bekers zijn speciaal bestand tegen grote temperatuurovergangen zoals van de hitte van een vaatwasser naar het maken van een drank met ijsblokjes, andere niet. De voordelen van plastic zijn dat het licht en stevig is. Omdat plastic mogelijk schadelijke stoffen kan bevatten, willen sommige mensen liever een glazen beker.

Schoonmaken

Er zijn twee eigenschappen die heel erg fijn zijn bij een blender. Ten eerste als alle onderdelen uit elkaar kunnen, vooral als je de messen onder uit de beker kan halen. Ten tweede als je alle onderdelen in de vaatwasser kan doen. Dat scheelt heel wat schoonmaak werk, zeker omdat een afwasborstel erg moeilijk onder in de kan, bij de messen kan komen. Zeker dingen om op te letten bij de aanschaf van de blender.

Prijs

Blender krachtigEr zijn veel verschillende blenders op de markt, ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De kwaliteit van de blender zie je terug in de prijs. Een gewone blender met een motor van 350 W en een plastic kan is ongeveer € 35,-. Een blender met een motor van 1100 W en een glazen kan is € 230,-. Er zijn ook zeer solide hoge kracht blenders die rond de € 600 zijn, dan zit je eigenlijk al op een professioneel niveau.

Garantie

Op alle apparaten die je in Nederland koopt, zit sowieso 2 jaar consumenten garantie. Binnen die periode zal een normaal defect meteen verholpen worden, of krijg je een vervangend exemplaar. Bewaar de aankoopbon dus altijd goed. Let ook op of er vervangende onderdelen te koop zijn. Vooral een beker kan wel eens kapot vallen, dan is het handig als je niet meteen een heel nieuw apparaat hoeft te kopen.

Vergelijk blender’s prijzen en levertijden in de Coolblue blenderstore.

Bekijk de blender aanbiedingen!

Waar ga je de blender voor gebruiken?

Smoothies

Hier heb je al snel een stevige blender voor nodig, zeker als je groene smoothies gaat maken en als je graag de schil mee blend. Ik heb zelf een blender van 350 W, het is voor mij voldoende. Ik zou echter wel een middenklasse van minimaal 700 W aanraden voor het fijnste resultaat.

Soepen

Blender juicerHet is heerlijk om een romige pompoensoep te kunnen maken, door de inhoud van je pan even door een blender te kunnen halen. Als je een plastic beker hebt, zal je de soep even moeten laten afkoelen. Een glazen beker, moet speciaal geschikt voor hete vloeistoffen zijn. Als je graag en vaak soep maakt, is het misschien een idee om een blender met kookfunctie te nemen. Voor af en toe kan je met een staafmixer uit.

Sap

Als je een drank wil hebben zonder de vezels erin, kan je beter een juicer kopen dan een blender. De vezels zijn echter zeer gezond voor je en ik kan dan ook echt een blender om smoothies te maken aanraden.

Shakes

Als je alleen vloeistoffen wilt mengen, heb je aan een lichte blender genoeg. Yoghurt met mango voor een lekkere lassie, bijvoorbeeld. Wil je echter een koude drank met ijsklontjes maken, zoals  voor een milkshake, kijk dan of je blender hiervoor geschikt is. De mijne van 350 W, kan het volgens het boekje wel, maar heeft er echt wel moeite mee.

Saus

Blender schemkenEen blender kan je prima gebruiken voor flinke hoeveelheden saus. Wil je echte wat kleinere hoeveelheden dan werkt een blender vaak niet optimaal. De messen kunnen de ingrediënten dan niet oppakken en dan moet je telkens de machine stoppen om de brokken richting de messen te duwen. Je kan dan beter een hakmolen kopen.

Tips voor het gebruik van een blender

  • Voeg voldoende water of ander vocht toe. Hierdoor kunnen de ingrediënten tot een massa binden en makkelijker door de messen gepakt worden, voor een mooie saus of smoothie.
  • Bij het maken van een smoothie kan je het beste de ingrediënten in delen in de beker doen. Bijvoorbeeld eerst het fruit met een vloeistof, even blenden en dan pas de groente toevoegen.
  • Houd de deksel goed op de beker. Bij het in- en uitschakelen van de blender kunnen de spetters flink rondvliegen.
  • Maak de beker zo snel mogelijk schoon of spoel hem en zet in de vaatwasser. Door de suikers in fruit en groente, plakken de resten heel snel vast in de beker en dan krijg je de beker heel moeilijk schoon.

Vergelijk blender’s prijzen en levertijden in de Coolblue blenderstore.

Bekijk de blender aanbiedingen!

Nathalie

About the Author

Nathalie

Kookgek, natuurliefhebber, websitebouwer en te eigenwijs for my own good.

Leave a Comment: