Andijvie, de lekkere bittere groente

Andijvie is een fijne groente met een ietwat bittere smaak. Als je andijvie op de goede manier klaarmaakt, is het erg lekker. Twee heerlijke recepten met andijvie, zijn mijn favoriet. Stamppot rauwe andijvie is een heerlijke maaltijd die snel klaar kan zijn. Rauwe andijvie is verbazingwekkend lekker in een smoothie. Beide recepten vindt je onderaan deze blogpost.

Waarom is andijvie bitter?

Cichorei bloemenPlanten hebben iets heel belangrijks en dat is dat ze van zonlicht suiker kunnen maken. Dat is super voor de planten, want suiker is de brandstof voor al het leven. Dieren en mensen kunnen geen suiker maken, de manier om toch suiker als brandstof te kunnen gebruiken is om planten te eten. Het eten van planten is zowel makkelijk als moeilijk. Makkelijk omdat planten met wortels in de grond zitten en dus niet kunnen wegrennen als iemand ze wil opeten. Moeilijk omdat planten het niet leuk vinden om opgegeten te worden. Planten gebruiken de energie van zonlicht ook om stoffen aan te maken, die ervoor zorgen dat planten niet zo makkelijk worden opgegeten. Dit worden secundaire inhoudsstoffen genoemd. Deze stoffen kunnen giftig zijn, ervoor zorgen dat de planten slecht worden verteerd of dat de planten vies smaken. Andijvie maakt stoffen die vies smaken, de bittere stofjes.

Is andijvie lekker?

Wij als mens moeten planten eten om aan onze suikers te komen. En eigenlijk maken planten veel meer belangrijke stoffen aan, dan alleen maar suikers. Deze vitamines en andere macro- en micro nutriënten, zijn belangrijk als voeding voor de mens. Er zijn een aantal wilde planten die niet giftig zijn en die daarom als voedsel gebruikt kunnen worden. Door de eeuwen heen hebben mensen steeds de meest lekkere exemplaren van deze wilde planten, geselecteerd om weer te zaaien. Hierdoor hebben we groenten gecreëerd, die we veilig kunnen eten en die lekker zijn. De wilde plant waar andijvie van afstamt is de wilde cichorei, witlof stamt ook af van deze wilde cichorei. De bitterheid in cichorei wordt veroorzaakt door de stof lactucine. Door de veredeling en teelt van andijvie is de bitterheid een stuk vermindert ten opzichte van de wilde cichorei. Nu vinden we dit beetje bitterheid lekker en werkt het eten van andijvie juist stimulerend voor de spijsvertering. Andijvie is een gezonde groente die weinig calorieën bevat, rijk is aan Vitamine A, C en K en veel mineralen waaronder veel Calcium en Kalium.

Andijvie van winkel tot bord.

Andijvie kopen

Bij het kopen heb je keuze uit een krop verse andijvie of een zak voorgesneden andijvie. Bij het kiezen van een krop is het handig om te weten, dat hoe groener de bladeren zijn, hoe bitterder de groente zal zijn. Het schoonmaken van een krop is lastig werk, omdat er vaak zand tussen de bladeren zit. Voorgesneden andijvie is in ijswater gewassen en is een paar dagen houdbaar en makkelijk te verwerken. Wil je de groente in water koken, dan moet je er rekening mee houden, dat andijvie flink slinkt zodra het warm wordt. Je hebt dan twee keer zoveel andijvie nodig, als wanneer je de groente rauw gebruikt.

Krop andijvie schoonmaken

Krop andijvieEen krop andijvie maak je schoon, door de krop meerdere keren in koud water te wassen. Je kan de onderkant af snijden, om de bladeren los in het water te kunnen onderdompelen. Is het blad schoon, snijd dan de bladeren een paar keer in de lengterichting en maak dan dunne reepjes van het blad. 

Andijvie koken

Wil je andijvie los koken, dan kan je het beste een vingerkootje diep water aan de kook brengen. Doe dan de groente in porties in het water. Doe dit zo snel mogelijk en roer de groente goed door. Laat als alle andijvie in de pan zit het geheel nog 5 minuten koken. Giet het kookwater af en serveer met gekookte aardappelen, gehaktballen en jus. Dit is de ouderwetse manier om andijvie te eten en eerlijk gezegd niet mijn favoriet.

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvieVoor mij is stamppot rauwe andijvie het lekkerst. Soms maak ik dit recept super snel, door een pakje aardappelpuree poeder te gebruiken. Dan kan je dit recept in 10 minuten op tafel hebben staan. 

Ingrediënten voor twee personen:

  • Een halve kilo aardappelen of 1 zakje aardappelpuree poeder naturel
  • 250 gr. fijn gesneden andijvie
  • 1 pakje spekjes van 100 gram
  • Een klontje roomboter
  • Een stuk kaas in blokjes gesneden

Bereiding:

  • Maak aardappelpuree van de verse aardappelen of bereidt de aardappelpuree volgens de verpakking
  • Bak de spekjes met een klontje roomboter, goudbruin en knapperig
  • Snij de kaas in blokjes van een centimeter
  • Zodra de aardappelpuree klaar is, roer je de andijvie er in porties doorheen
  • Roer de uitgebakken spekjes samen met het vet door de stamppot
  • Roer de kaasblokjes door de stamppot en je kan de stamppot serveren

Opmerkingen:

  • Maak een droge stevige aardappelpuree, de andijvie zal nog veel vocht toevoegen aan de stamppot
  • Je hoeft geen boter aan de aardappelpuree toe te voegen, die zit al bij de spekjes
  • Er kan wat rauwe andijvie overblijven, die is lekker in een smoothie
  • Doe de kaasblokjes er op het laatst in, dan smelten ze wel, maar geven geen draden in de stamppot

Smoothie met andijvie

Smoothie met andijvieTot mijn grote verbazing doet andijvie het heel goed in een smoothie. Ik doe graag wat groente bij mijn smoothies en restjes die zijn overgebleven van de avond ervoor doen het goed. Vooral de combinatie met de verse sinaasappelsap, maakt deze smoothie heerlijk van smaak.

Ingrediënten voor 1,5 liter smoothie:

  • 1 grote banaan
  • 2 peertjes
  • 1 appel
  • Het sap van 3 sinaasappels
  • Water
  • 50-100 gr. andijvie
  • 1 handje gepelde walnoten

Bereiding:

  • Schil de banaan en doe deze in stukken in de beker van de blender
  • Was de peren, haal het klokhuis eruit en doe deze in stukken in de beker
  • Was de appel, haal het klokhuis eruit en doe deze in stukken in de beker
  • Pers die sinaasappelen en doe het sap in de beker
  • Vul de beker met water, totdat het fruit net onderstaat en blend het fruit
  • Doe de andijvie en de walnoten bij de fruitsmoothie
  • Blend de smoothie nog een keer, voeg eventueel nog een beetje water toe, als deze te dik is

Opmerkingen:

  • Doe voldoende water bij de smoothie, zeker als jouw blender wat minder vermogen heeft. Mijn blender heeft bijvoorbeeld maar een motor van 350 W en maakt toch al jaren heerlijke smoothies
  • Laat de schil aan zoveel mogelijk fruit, hoe meer vezels, hoe gezonder de smoothie.
  • Maak van je smoothie een supersmoothie, door er noten, zaden en/of andere superfoods aan toe te voegen.

Andijvie zelf kweken.

Jonge andijvieAndijvie kan je prima in je tuin of op het balkon zaaien en laten groeien. Zaadjes koop je in de winkel en op de verpakking staat in welke maand je moet zaaien, wanneer je de kleine plantjes buiten kan gaan zetten en wanneer je kan oogsten. Andijvie heeft veel zon en warmte nodig. Het kan daarom voorkomen dat in plaats van een mooie krop, een steel in het midden van de plant komt. Dan kan je de plant niet meer eten, er komen wel mooie blauwe bloempjes aan. Deze zijn eetbaar en staan heel mooi op een salade.

Nathalie

About the Author

Nathalie

Kookgek, natuurliefhebber, websitebouwer en te eigenwijs for my own good.

Leave a Comment: